Recept





Med lite inspiration av mr.Morberg gjorde jag en liten variant på min vanliga fisk/skaldjurssoppa med saffran, gotti gotti!

400 g fiskfilé, ett par olika sorter (t.ex. lax, kattfisk, kolja)
0.5 st purjolök
1 st gul lök
1 st morot
2 st selleristjälkar
3-4 msk olivolja
3 st vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
2-3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 pkt saffran
0.5 l fiskfond eller hummerfond
salt och nymalen vitpeppar
1 dl färska örtkryddor (timjan, basilika)
1 knivsudd chilipeppar
1 kg blåmusslor
200 g skalade färska räkor

1. Skär fiskfiléerna i cirka 3 cm stora bitar.

2. Skölj och strimla det vita på purjolöken. Skala och hacka löken och moroten och skär sellerin i fina bitar.

3. Fräs alltsammans utom fisken i oljan i en gryta. Pressa i vitlöken.

4. Tillsätt vin, grädde, tomatpuré, saffran, fiskfond, salt och kryddor och låt soppan sjuda cirka 10 minuter.

5. Skölj och borsta musslorna noga. Släng alla som är trasiga eller som redan har öppnat sig. Lägg dem i grytan.

6. Lägg i fiskbitarna och låt soppan koka upp och sedan sjuda i några minuter. Fisken ska inte koka sönder.

7. Ta av grytan från värmen och lägg i räkorna. Låt soppan dra ett par minuter innan du serverar den

...Så här står det i kokboken iaf men jag brukar höfta lite och skippa sellerin och ta ett extra paket saffran, blir godare så!
Kanske några små tomater också! Och om daavo får välja serveras den med saffrans aioli och vitlöksbröd :D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback